Het verhaal Van Adwa deel 3 gaat over mijn dochter Adwa, zij is ruim twee jaar geleden overleden aan de gevolgen van Cystic Fibrosis. Dit is nr. 3 in de reeks Het verhaal Van Adwa en heeft als onderwerp; de diagnose. Het vorige artikel deel 2, het begin kun je hier lezen. 

Nadat we in het ziekenhuis waren aangekomen was het ook voor de artsen duidelijk dat er verder onderzocht moest worden wat Adwa nou werkelijk mankeerde en zo werd Adwa opgenomen in het kleine ziekenhuis op een kinderafdeling waar op dat moment maximaal 10 kinderen lagen (dit om de grootte van het ziekenhuis aan te geven). Omdat Adwa haar longen vol slijm zaten en de artsen op dat moment dachten dat ze astmatische bronchitis had werd ze in een zuurstoftent gelegd. Echter namen haar klachten toe in plaats van af.

Een paar dagen later zaten we wat op de gang in het ziekenhuis met andere ouders en raakten we in gesprek, zo vroegen zij wat Adwa mankeerde, nadat ze ons verhaal hadden gehoord keken ze elkaar aan en zeiden toen voorzichtig: hebben jullie haar laten testen op Cystic Fibrosis (CF) tot op dat moment had ik nog nooit van deze ziekte gehoord. Ze gaven aan de klachten te herkennen en dat hun zoon leed aan CF en vertelden hun verhaal, we waren aangedaan door hun verhaal en hoopten van harte dat Adwa deze nare ziekte niet zou hebben. Maar wat het werkelijk inhield, we hadden geen idee….

De volgende dag hebben wij dit met de artsen besproken en ze vonden het een goed idee om Adwa op CF te laten testen, echter kon dat niet in het kleine ziekenhuisje en werden we verwezen naar een ziekenhuis elders in het land. zo gezegd zo gedaan, wij zijn toen met een binnenlandse vlucht naar het andere ziekenhuis gevlogen waar Adwa een zweetproef moest doen. Het was inmiddels mid februari 1987 en Adwa was 4,5 maanden oud.

Nadat de zweettest bij Adwa was afgenomen werden we bij de longarts geroepen, zonder er doekjes om te winden vertelde hij dat Adwa inderdaad CF had en dat ze wellicht niet ouder zou worden dan 18 jaar. Daar zit je dan als versgebakken ouders met je eerste kindje waarvan juist wordt verteld dat ze eigenlijk nauwelijks een toekomst heeft. De grond werd onder onze voeten weggeslagen, onze mooie lieve dochter, het was nauwelijks te bevatten. Geen seconde hadden we gedacht dat we een ziek kindje zouden krijgen, iedereen in onze families was gezond dus daar was geen reden voor dachten we..

Om wat meer informatie te krijgen over CF kun je op deze site kijken en hier kun je lezen hoe de zweettest gedaan wordt.

Wordt vervolgd……………

♥ Julia

Share:
Written by Julia
Persoonlijke beauty, lifestyle & rimpelblog van Julia van Geenhuizen